Vrásky

Příčiny vzniku:

- dědičnost
- věk - úbytek kolagenu a elastinu
- mimika obličeje - smích, zamračenost..
- nedostatečná hydratace pleti
- nedostatek pitného režimu
- kouření, nebo dlouhodobý pobyt v zakouřeném prostředí
- hektický způsob života a přemíra stresu
- přemíra opalování bez opalovacích krémů
- nezdravé stravování - přebytek nezdravých tuků, alkoholu a kofeinu
- spánek s neodlíčeným make-upem
- držení drastických diet - neustálé nabírání váhy a její shazování


Jaké účinné látky v kosmetice pomáhají? 

- Argirelin - neinjekční botox
- Retinol - vitamín A - Koenzym Q10
- Arganový olej - AHA a BHA kyseliny - ovocné kyseliny - Peptidy
- Vitamíny C a E


Rozšířené póry, černé tečky, akné ( mastná pleť )

Jak vznikají:

- geneticky, díky hormonům, převážně u mastné a smíšené pleti.

Pokožka se kromě jiného skládá z pórů. Skrze ně dýchá a vylučuje maz. Černé tečky vznikají tím, jak kožní maz oxiduje v ústí folikulů neboli pórů.

Jejich šířka je dána geneticky. Neblahý vliv na ni může mít nevhodná péče, kouření, nezdravá strava či stres.


Co dělat:

- nepoužívat produkty, které by mohly póry ucpávat - komedogenní kosmetika - mastné, husté krémy určené na suchou pleť, většina olejů 

- nepužívatt micelární čistící vody z drogerie

- vyhýbat se produktům, které budou způsobovat produkci ještě více kožního mazu: - nadměrné odličovaní a vysušování pleti ( alkohol, klasická mýdla ), používání dráždivých látek

Používejte pouze jemné, ve vodě rozpustné přípravky na čištění pleti a vyhýbejte se i klasickým mýdlům. Pokud produkt způsobuje podráždění, zvýšit produkci kožního mazu. Vhodné jsou odličovací mléka a gely, čisticí tonika bez alkoholu, případně čisticí prostředky určené pro mastnou pleť.


- séra a krémy s AHA a BHA kyselinami, případně i odličování 

 AHA a BHA kyseliny jsou přirozeně se vyskytující organické karboxylové kyseliny. Patří mezi ně například kyselina mléčná, jablečná, citronová, mandlová, vinná, glykolová, salicylová apod. Působení AHA a BHA kyselin se v dermatologii a kosmetologii využívá především k odstraňování jizev, zesvětlení pigmentových skvrn, stahování rozšířených pórů nebo vyhlazení vrásek.

AHA: kyselina glykolová (glycolic), kyselina mléčná (lactic), kyselina mandlová (mandelic)

BHA: kyselina salicylová (salicylic)  


- peeling a čisticí kartáčky - obrušují rohovou vrstvu a čistí pleť, odstraňuje komedony (černé tečky): Používejte maximálně 1x týdně. Při častém obrušováním pokožka ztrácí ochranný kožní film a začne produkovat více mazu.


jílové masky, černé slučovací masky - jíl působí preventivně proti ucpávání pórů a viditelně stahuje rozšířené póry. Má schopnost absorbovat přebytečný kožní maz.


- retinol + retinal ( formy vitamínu A ) - stahují póry, pomáhají u pleti s akné- mají také anti-agingový efekt.
Jsou vhodné pro ty, koho trápí rozšířené póry, černé tečky a vrásky zároveň.


Komedogenní látky

Co jsou komedogenní látky?

  • jsou to látky způsobující ucpávání kožních pórů, které může vést ke vzniku akné

  • přítomnost i jedné komedogenní složky ve výrobku, ho může činit nevhodným pro aknózní pleť, protože i jen ta jedna složka může ucpávat póry

  • každá kůže reaguje jinak, to platí vždy, takže složka pro jednoho silně komedogenní, nemusí být zase až tak silně komedogenní, případně silně dráždivá, pro druhého

  • hodnocení na stupnici od 0 do 5 (komedogennost, dráždivost-stejné rozpětí stupnice)

0-nekomedogenní (pravděpodobně nebude ucpávat póry a způsobovat pupínky)

1-mírně komedogenní složka

2-středně mírná komedogenní složka

3-středně komedogenní složka

4-poměrně vysoce komedogenní složka

5-vysoce komedogenní složka (pravděpodobně bude ucpávat póry a způsobovat pupínky)


Které složky jsou nevhodné?

  • Pro pleť s AKNÉ (acne) není vhodné používat složky s hodnocením 3,4,5

  • Pro TĚŽKÉ AKNÉ, KERATOSIS PILARIS, REAKTIVNÍ PLEŤ není vhodné používat složky s hodnocením 2,3,4,5 (někdy i složky s hodnocením "1" nemusí být tolerovány)


Komedogenní oleje - stupnice

0 - arganový olej, bambucké máslo, slunečnicový olej, konopný olej
1 - ricinový olej, šípkový olej, jojobový olej, švestkový olej
2 - avokádový olej, mandlový olej, olej z meruňkových jader, olivový olej, sezamový olej, pupalkový olej, acai olej, olej z lískových oříšků, olej z hroznových jader, baobabový olej, mandlový olej
3 - sójový olej
4 - kokosový olej, kakaové máslo
5 - olej z pšeničných klíčků, lněný olej

Dehydratovaná smíšená vs suchá pleť

Suchá pleť

Suchou pleť charakterizuje trvale nedostatečná tvorba kožního mazu. Pleť je tenčí, křehká, nemá rozšířené póry - nevyskytují se na ni černé tečky ani projevy akné.
Většinou je zašedlá, hrubá, červená, tvoří se suché šupinky, může pálit a svědit. 
Suchý typ pleti nejrychleji stárne a potřebuje hlavně výživu.

Smíšená dehydratovaná pleť

Na první pohled vypadá stejně nebo podobně jako pleť suchá. Rozdíl je v rozšířených pórech, na pleti se vyskytují projevy akné a černé tečky ( nejčastěji oblast T-zóny ). Tváře mohou někdy být suché. Důležité je pleť hydratovat a nepoužívat komedogenní kosmetiku, která by problém zhoršila a ucpávala póry. 

https://www.syncare.cz/problemy-pleti/sucha-a-dehydrovana-plet

Rosacea a rozšířené cévky

PŘÍČINY:

Rosacea je relativně rozšířené kožní onemocnění. Především ve stádiu kuperózy je dobře zvládnutelné při optimální kosmetické péče a režimových opatřeních. Neexistuje jedna konkrétní příčina, která k rosacei vede. Jisté je, že z klinického hlediska se jedná o poruchu proudění krve v drobných cévkách. Roli pravděpodobně hraje vrozený sklon k určité křehkosti cévek a snížená kapacita cév odvádět rychle z dané oblasti krev a nastává určité městnání. Stav opakovaného překrvení kůže na obličeji s neschopností rychle krev odvést vede později k trvalému poškození mikrocirkulace s poruchou řady funkcí kůže. Ta se stává méně odolná vůči některým nežádoucím mikroorganizmům s následnými projevy zánětu.

TYPICKÉ PROJEVY:

Onemocnění prochází několika stádii. Zpočátku se objevují při náhlé změně teploty prchavé začervenání tváří nebo i nosu, které rychle mizí. Postupně se zarudnutí stává trvalejší a přidává se viditelná kresba drobných kožních cévek - kuperóza. Následně se objevují zánětlivé pustuly, které mohou imitovat ložiska akné
(odtud akne rosacea).
 V konečném stádiu je kůže v místech rosacei viditelně poškozená, je zhrubělá se všemi předchozími známkami. U mužů se objevuje rinofym - jakoby oteklý, tmavě červený až fialový nos s výrazně rozšířenými póry.

TYPICKÝ VĚK:

30. a více let

RIZIKOVÉ FAKTORY:

vrozená dispozice "křehkosti" cév, poruchy srážlivosti krve, zaměstnání s výraznými změnami teploty
(řezníci, kuchařky, zemědělství), nadměrné pití alkoholu, kávy a kofeinových nápojů, ostrá jídla.
Rosacea se výrazně zhoršuje po oslunění. Důsledná fotoprotekce je součástí léčby i preventivní kosmetické péče.

VÝŽIVA:

Je nezbytné se vyhýbat ostrým jídlům, alkoholu, kolovým a kofeinovým nápojům. 

LÉČBA:

antimikrobiální - antibiotika a antimykotika - erytromycin, tetracyklin, metronidazol. Součástí léčby je důsledná fotoprotekce. Léčbu rosacei ve stádiu projevů zánětlivých pustul by měl vždy vést zkušený dermatolog. 

KOSMETICKÁ PÉČE:

Projevy rosacei jsou kosmeticky dobře zvládnutelné do úrovně rozšířených cévek (kuperózy) bez projevů zánětlivých pustul. Ošetření se soustřeďuje na stažení rozšířených cévek, zabránění jejich dalšímu praskání a tím na zmírnění úrovně začervenání. Úspěch je závislý na dodržování doporučení včetně výživy a na pravidelné salonní a domácí péči. Intenzivní péče trvá 6 měsíců i déle a musí být doprovázena důslednou fotoprotekcí faktory od SPF 20 a výše. Samotné rozšířené cévky lze odstraňovat také některými typy laserů, IPL nebo epilační jehlou. IPL a laserové zákroky provádí také ambulance Syncare.

Přípravky na domácí použití:
- denní krém CC decongenesia: https://www.syncare.cz/obchod/decongenesia-krem-proti-rozsirenym-cevkam-s-fyzikalnim-uv-filtrem
- sérum decongenesia: https://www.syncare.cz/obchod/decongenesia-serum
- gel na projevy akné: https://www.syncare.cz/obchod/gel-pri-aktivni-akne-s-antibakterialni-prisadou

Periorální dermatitida

PŘÍČINY:

Onemocnění představuje soubor zánětlivých kožních změn především kolem úst (periorální dermatitida), kolem očí (periorbitální dermatitida), případně kombinované postižení zasahující i nosoretní rýhy a tváře/líce.
Typické je vynechání úzkého proužku kolem úst. Na obličeji může zarudnutí připomínat i křídla motýla, proto je u těžkých stavů vždy na místě vyšetření na lupus erytematides. Někdy se periorální dermatitida zaměňuje se seboroickou dermatitidou (odkaz seboroická dermatitida), avšak u periorální dermatitidy není nikdy zvýšené promaštění pleti. Jasná příčina onemocnění není zřejmá, ale zdá se, že hlavní roli hrají vnější faktory. Externí dráždění vede k poškození kožní bariéry a k následnému rozvoji mikrobiálního zánětu. Na kůži se postupně objeví drobné puchýřky a vezikulky, které mohou připomínat akné nebo i alergickou reakci. Dominující je vždy začervenání, později šupění a někdy i svědivost v místě postižení.

TYPICKÉ PROJEVY:

zarudnutí v místě postižení, šupění, drobné kožní morfy, svědění, vyblednutí kolem úst. Po odeznění zánětu se někdy objevují hyperpigmentace.

TYPICKÝ VĚK:

malé děti, poté kolem 40. roku a více

RIZIKOVÉ FAKTORY:

Periorální dermatitida je často vyvolána nevhodnou péči o pokožku. Trpí jí více osoby se suchou kůží, atopici, osoby pracující ve vysušujícím prostředí (stavebnictví, učitelky, chladírny) a malé děti. Kosmetika s vysokým obsahem vody bez vhodných látek, které ji v pleti mohou poutat, vyvolává u osob se suchou pletí bobtnání kůže a její poškození. Zubní pasty mají silný vysušující účinek a jejich zbytky kolem úst mohou působit periorální dermatitidu. Uvažuje se i o vlivu fluoru v některých jeho formách. Dlouhodobé užívání steroidů v mastech a krémech vede k poškození cirkulace krve v cévách, snížení výživy kůže a rozvoji zánětu. Kortikosteroidy sice krátkodobě opticky zlepšují stav pleti, ale při pravidelném dlouhodobém používání vyvolávají ochabnutí pokožky a známky periorální dermatitidy - syndrom letušek. V mnoha případech je periorální dermatitida zhoršena sluncem nebo chladem, neplatí to však ve všech případech.

LÉČBA:

Vždy se snažíme najít vyvolávající příčinu - nadměrně parfémovaná kosmetika, nevhodná zubní pasta, vysušující a dráždivé přípravky a syndrom tak zvaného "přepečování" pleti. Při výrazných projevech zánětu kůže se aplikuji lokálně antibiotika nebo mentronidazol, popřípadě přípravky s ichtamolem. Nově se využívá isotretionoin nebo imunomodulační pimekrolimus a takrolimus. Léčbu vždy vede zkušený dermatolog. 

https://www.syncare.cz/blog/co-bychom-meli-vedet-o-perioralni-dermatitide

Péče doma:

Perioderm krém: https://www.syncare.cz/obchod/perioderm-krem

Těším se na vaši návštěvu
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky